10/17/2009

Lahmacun

2

Tegin täna tunnetuspsühholoogia õppimise asemel süüa. Ostsin reedel endale Türgi kokaraamatu. Alguses lootsin küll, et ema teeb sealt raamatust midagi, aga lõpuks jäi ülesanne ikkagi minu kaela. Tegin siis türgi pizzat ehk Lahmacun'i. Uskuge või mitte, aga see õnnestus mul. Ja see oli nii maitsev. Sulgesin silmad seda süües ja kohe olin selles hetkes, kui ma seda toitu Türgis sõin.
Ehk siis minu kohutava küpsetamisoskuse juures oli ime, et see üldse välja tuli ja lausa kosmiline, et see veel väga hea oli.
Kirjutan siia Lahmacuni tutvustava teksti ja ka retsepti, sest seda ei saa endale hoida.
Lahmacun on Türgi populaarne versioon pizzast. Retsept on pärit Türgi kaguosast ja oli kunagi kogunemispõhjus külaelanikele, sest nad viisid oma pizza küpsema küla keskel asuvatesse ahjudesse.
Lahmacun on eriti populaarne linnades ja seda süüakse tavaliselt kätega. Türklased lisavad toidule sibulaid ja sidrunimahla, siis rullivad kokku, et seda oleks lihtsam süüa. Pole vaja öeldagi, et seda peaaegu rahvustoitu süüakse suurematel pidustustel ja perekogunemistel. Selle juurde juuakse ayran'i, soolast, jogurtil baseeruvat jooki (Täiendan: olen ise seda joonud, tundub olevat hapupiima moodi, ei ole väga hea. Ei usu, et see eestlastele väga meeldib. Täiesti tavalise piimaga on pizza ka väga hea.)
Retsept
Põhi:
2 tassi jahu
1 teelusikatäis soola
0,5 teelusikatäit suhkrut
1 supilusikatäis oliiviõli

Kate:
1 bunch (ei hakka seda tõlkima) peterselli
1 clove küüslauku (ei pea panema, mina ei pannud)
200g sibulat
1 tomat (unustasin osta, seega ei pannud, aga ilmselt on hea)
1 roheline tšillikaun (mina ei pannud)
200g lamba-hakkliha (asendasin sea- veise hakklihaseguga)
sool
jahvatatud pipar
1 supilusikatäis tomatiketšupit (panin silma järgi)
1 supilusikatäis punase pipra helbeid

Valmistamine:
Põhi- kalla jahu kaussi, tee keskele tühimik, kuhu kalla suhkur, sool, õli. Sega kätega, kallates segamise ajal juurde 200ml vett, kuni tainas on pehme ja ühtlane. Pane tainas 30 minutiks külmkappi (kausis taignale kile peale, et ära ei kuivaks).
Kate - Tükelda petersell ja sibulad ja ülejäänud tükeldatavad toiduained. Prae sibul ja hakkliha pannil. Pärast praadimist pane kõik toiduained kokku, sega. Lisa sool ja pipar ja ketšup. Samuti lisa punase pipra helbed (nende vedelaks tegemiseks lisa 1 spl piprale 2spl vett). Sega kogu kattematerjal ühtlaseks massiks.
Võta külmikust taigen ja jaga portsjonitesse ja rulli võimalikult õhukeseks. Jaga kõigile osadele võrdses koguses pizzakatet ja laota õhukeselt põhjale. Vajuta kate põhja peal ühtlaselt lapikuks.
Pane ahju ja küpseta u 10 minutit 200 C juures.

Pizzat on kõige parem süüa, pigistades sinna peale sidrunimahla, lisades juurde lehtsalatit ja õhukesi vorstiviile (mitte jahuvorst). Siis tuleb pizza kokku rullida ja sööma asuda.
Nagu enne mainisin, sobib joogiks kõrvale väga hästi piim.

2 comments:

Liis said...

tundub nämma.

Anonymous said...

Ja on ka. Vb kunagi vean maitseaine Tartusse ja teen seal ka. Eks mainin sulle ka siis.