3/14/2010

Õlletehases

6

Käisime Kirkega reede öösel Saku õlletehases. Oi tore oli :)
Alustasime oma reisi Vanemuise parklast, kus oli minejatele tellitud buss. See buss pidi olema Hansabussi oma, seega pidi ta olema väga korralik buss, nagu meile korraldaja ütles. Aaaaga, buss oli suht külm, laest tilkus isegi vett ja raadio ei olnud ka korralik. Pole viga, külma vastu oli meil lahendus olemas. Kohe reisi algusest alatest oli bussis mitu blokki siidrit ja mitu kasti õlut. Jah, ma ei hakka siin midagi keerutama, jõin ise ka päris palju enne tehasesse jõudmist. Kuna alkohol kadus imelisel kiirusel, siis vajasid sõidu ajal liigsed vedelikud ka väljutamist ning päris mitu korda oli metsapeatusi. Selle tulemusena jõudsime tehasesse enam mitte nii moodsa hilinemisega vaid suht tund aega hiljem. Aga tehases oli tore. Saime teada, kuidas õlut tehakse- kõigepealt on mingi linnasega töötlemine, siis on humalaga ja siis on vist pakendamine lõpuks. Saime ka proovida toorest õlut, mis on siis filtreerimata ja väga kange- nii 12 kraadi. Meile toodi see ämbriga ja paar tüüpi jõid lõpuks seda ära pool ämbrit. Saime proovida ka õunaveini, millest tehakse siidrit. Võin, käsi südamel öelda, et see oli parem, kui näiteks Põltsamaa vein või siis päris mitmed muud veinid. Jah, Saku võiks hoopis veine tootma hakata. :) Aga siis nägime ka seda, kuidas õlut pakendatakse. Oi, kus oleks tahtnud sealt mõnedkümned purgid Originaali omale saada.
Pärast ekskursiooni tehases, degusteerisime erinevaid õllesid ja saime proovida ka meloni Kiss'i. Päris hea oli. (Seda pole veel poes müügil :)) Sain teada ka seda, et Saku on ICE ei ole humalaga tehtud. Eriti ehtne õlu siis. Muide, Saku Valge ei ole üldse hea õlu.
Pärast degusteerimist tegime grupipildi ka ja siis suundusime bussi ja koju. Bussis sai ka natuke siidrit ära joodud. Rääkisime tagasiteel selle tüübiga, kes pool ämbrit toorest õllet kinni pani. Tuli välja, et ta MHG lõpetanud. Ta sõber oli Treffi lõpetanud. Vaatamata sellele, et me olime suhteliselt ebakained, rääkisime üpriski filosoofilistel teemadel, nagu enesekriitilisus ja eneseülistamine ning selle mõju tulevikule. Tagasisõit läks igatahes väga kiiresti. Koju saime kusagil 0545 ja magama kella 6 paiku.
Laupäeval sain linnas Judithiga kokku ning käisime Genklubi täikal, kust sain endale armsad tikanditega papud ning uskuge või mitte, aga vinüülplaadi, kus on peal kusagil 6-7 Buddy Holly lugu! Ja lisaks veel loomulikult on seal peal Elvis ja Eddie ja Gene ka. Suht mõnus. Nüüd peab ainult kodust vinüülimängija Tartusse vedama. Ostsin veel Eddie ja Bill Haley vinüülid ka. Mõnuuuus! Oleks sealt ostnud veel mõned, aga suht ei tahtnud raisata. Muidu oleks ostnud veel paar Biitlite plaati ja Everly Brothersit ka. Teine kord siis.
Koju jõudes olin suht laip ja läksin pool 12 juba magama. Hommikul ärkasin kell 1245. Hmm. Umbes 13h und. Pole paha. Täna tegime Kirkega kooki. Õigemini kuna Kirke oli üliväsinud, otsustasin teha energiakooki ehk siis improviseerisin midagi kokku. Uskuge või mitte, aga hea tuli. Panin koogi sisse rummiessentsi, Jacobsi 3in1 kohvi, kakaopulbrit ja mandlilaaste. Kirkel oli valget šokolaadi ka ja siis tegime sellest koogile katte. Kõike seda miksi arvesse võttes tuli väga hea kook. Ise olime ka üllatunud. Kindlasti teeme seda kooki kunagi veel.
Ahjaa, punane pipar on väga mõnus asi.
Tegin veel täna Kirkega ära eristusläve katse ja arvutasin tulemusi. Kas Weberi konstant 0,076 on väga möödas visiooni tavalisest konstandist (1/60 on too)? Loodan, et mitte. Kuigi erinevus on pääääris suur.

Õudus kuubis.
Aga tegelikult mulle meeldis. Peaks kunagi enda eristusläve ka välja arvutama.
Reedeses uurimismeetodite seminaris sain teada, et mu lühimälu on 8 5/6. Ehk siis peaaegu 9. Keskmine on 7 ja see võib varieeruda kahe arvu võrra. Heheh. Suht hea tulemus siiski.

Vahel on kusjuures isegi tore õppida. :)

6 comments:

Kerttu said...

Maria, ma hakkasin naerma selle lause peale, mille Liis sõnastas ümber: "Kuna me olime suhteliselt ebakained, rääkisime suhteliselt filosoofilistel teemadel..." :D

Ja see õunavein, millest siidrit tehakse... joo mõnda teist veini pärast sellist kogust alkoholi ja ma arvan, et need on veel paremad;)

Tore, et sul tore oli

Liis said...

Kerttul on sutheliselt õiged tähelepanekud:P

Aga ma tahtsin seda öelda, et seda mälu asja oleks sa võinud gümnaasiumist ka mäletada;)

Anonymous said...

Einoh, ma mäletangi, muide.
Aga nüüd tegime me katse, milles mõõtsime ära enda lühimälu suuruse.
Me teadsime ainult üldist ju. :)

Elis said...

mul oli lühimälu 8 1/6 ja ma sain weberi konstanti 0,044. kas sa oled juba vaatluse ära teinud? või on sul mõni mõte, mida vaadelda? ma ei viici seda üldse teha lihtsalt... :D

Anonymous said...

Ei ole veel vaatlust teinud. Mõtteid ka pole, või noh, on mõni, aga nad on kas liiga tavalised või liiga keerukad.
Mille abil sa muidu mõõtsid eristusläve?

Sirts said...

Sa ajasid mulle õlle isu peale oma jutuga:D:D