8/23/2009

Life is a mystery

0

On teil kunagi esinenud sellist tunnet, et mingi koht, ajastu, hetk tundub tuttav?
No mul igatahes on.

Kunagi ammu, kui mul oli aega Tartus Hansapäevadele minna, siis tundus sealne temaatika nii tuttavlik. Silme ette kerkis pilt keskaegsest tänavast, sillutatud munakividega ja kaugemal asub kruusakattega tänav. Tee on kitsas, seda ääristavad tihedasti kokkusurutud puumajad, mis ulatuvad ülemistel korrustel pea kohale, justkui hiiglaslikud rõdud. Nendel rõdudel ripub pestud pesu. Tänaval kõnnivad ringi inimesed, sead, kanad. Eemal on väike vürtsipood. Selle aknaluuk on ülespoole lahti ja seda toetavad kaks pulka. Vürtsipoe juurest tuleb imehead hõngu.
Iseenast näen ma selles pildis pika rohelise kleidiga, mille "vöökoht" on rinna all. Peas on mul kõrge torbikkübar. Jalanõud silme ette ei kerki.
Kuid see lõhn, mis selle pildiga kaasneb... See on imeline.
Ja tegelikult asusin ma siiski Hansapäevadel ning sellise lõhna allikat ei ekisteerinud. Ometi kujutasin ma selle õhule juurde...

Kas võis olla, et ma kunagi elasin sellisel ajastul? Kusagil hansalinnas aadlidaamina?

------

Tihti mõtiskletakse selle üle, kas inimene saab uuesti sündida. Kes ta eelmises elus olla võis?
Samas kas üldse eksisteerib selline asi nagu uuestisündimine? Kas hinged lähevad pärast surma uude kehasse? Nii mitmedki inimesed teavad kirjeldada nendega mitte kuidagi seotud kohtasid ja isikuid ning suudavad siis sinna kohta minnes täpselt näidata, kus miski asus või seal vabalt orienteeruda. Kuidas on selline asi seletatav?
Kui peakski ekisteerima elamine mitu korda, siis kas iga kord uuesti sündides unustatakse eelnev elu? Samas miks siis esineb selliseid nähtusi nagu eelmises lõigus kirjeldasin. Miks tekib mõne ajastuga täiesti tuttavlik tunne nagu oleks ise seal elanud?
Kas pärast surma on kusagil teispoolsus ja seal selline koht, kus saab analüüsida oma eelmist elu, võib-olla mäletada elusid enne sedagi? Kas siis saab hing ise otsustada, millist elu ta järgmiseks soovib?
Samas, tekib küsimus, et kui kõik hinged sünnivad uuesti, siis kust võetakse nii palju hingesid? Kõik ei saa ju olla uuesti sündinud, sest maailma rahvaarv kasvab tohutu kiirusega.
Selliste küsimuste üle arutletakse pidevalt. Aga on ilmselge, et kui ka eksisteerib taassünd, siis kuna me eelmistest eludest midagi ei mäleta, ei saa me seda kindlaks teha enne kui oleme surnud. Siis saame vastused neile müstilistele küsimustele.
Ja uues elus me neid vastuseid jälle ei mäleta, vaid arutleme taas kord sama küsimuse üle....

0 comments: