8/24/2009

Hasankeyf - linn, mis on määratud hukkumisele....

2

Kuid see koht on enamat kui mingi lihtne linn. Türgi kaguosas Tigrise ääres asuv Hasankeyf on üks maailma vanema asustusega linnu. Esimesed märgid inimasustusest, mis sealt leitud, on hinnatud 7000 aasta vanuseks. See linn, mis jääb endise Mesopotaamia alale, on säilitanud iidse ilme- kaljude sees on koopad, kus alles 1970ndatel elasid inimesed. Sealne sild ja arhitektuur õhkab iidsusest.
Kuid kõik see on määratud kaduma. Türgi riik tahab, ja tegelikult juba ehitabki, tammi, mis ujutab üle Hasankeyfi. Ilısu'sse planeeritud tamm paisutaks Tigrise vee nii kõrgele, et see ujutaks üle kogu Hasankeyfi ala. Valitsus planeerib küll tähtsad arhitektuurimälestised (N:sild) mujale viia, kuid mis on salat ilma kastmeta? Mälestisi tahetakse viia kuivale maale.
Kuigi tammi rajamise vastu on paljud kohalikud ja Hasankeyf on kantud ka Maailma monumentide fondi listi 100 kõige ohustatumat paika maailmas, kuid vaatamata kõigele, on hakatud tammi ehitama.
Need, kes seda kohta pole külastanud - võimalusel tehke seda, sest Hasankeyf on tõeline kultuuri häll. Võib-olla ei pruugi seda kohta enam viie või kümne aasta pärast olla.
See oleks maailmale suur kaotus. Kõigest rahasaamise nimel.

Ma olen sellise sigaduse peale tõeliselt nördinud.

Täpsemat infot:
Kliki siia
Lugemiseks peab registreerima, aga see võtab ainult paar minutit ja on tasuta.

Vaadake, millest inimesed ilma tahavad jääda (pildid on Eveli R tehtud 2008 veebruaris, ise olin ka seal juures).

2 comments:

Kerttu said...

Hirmus tegelikult... inimeste kodud lihtsalt kaotatakse ära... ja kogu see ajalugu..

Anonymous said...

Kodud saab veel uued tekitada. Aga just nimelt ajalugu. Ja see koht on ju nii ilus!