3/10/2012

Oh those articles.....

2

What do I have to do as a psychology bachelor's degree student? For homework, I mean.
Well, I have to make presentations about different articles, conclusions about them, analyse them, look how many times they have been cited and their influence. This will turn me into a true psychologist, won't it?
I've done about 4 presentations already- based on articles. Now I'm preparing for another one. I have to analyse some students' research and make an experiment myself. I have to put down my own motivation theories, write something about drugs, analyse and present an article about reading and writing disabilities, analyse another article about psychofarmacology. And, I have to make a project for my seminary work (also a research). And exams. Just a little bit of homework for this semester, isn't it?
And it's so practical. By doing this I will become the best psychologist ever.
I mean, understanding the basics is good, but... when will I learn the practical stuff?
All my friends already have become kind of a specialists in biology or special studies or pharmacology and could actually work in the field they are studying - all this after 3 years. But what about me? I don't feel like I'm qualified enough to do anything else besides maybe becoming a scientist  who's doing loads of researches on humans. And I'm not even gonna be qualified enough to publish proper articles.....
So what am I getting out of the thing I study? Definetely not the capability to understand the people. I know the articles. I know the science.
Yeah, I've realised I won't have anything to do with my degree once I will get it next spring. Nothing to do with it. What will I be?
- Let's all be quiet and enjoy my moment of panic. -

2 comments:

Kerttu said...

Maria, selles ongi asi, et põhi on vaja selgeks saada. No näiteks kasvõi mina. Ma olen kolmanda kursuse kevadel ja kui ma kannaks selle üle baka-magistri süsteemi, siis saaksin juba kevadel ju baka kätte. Samas on mind alles nüüd vaevalt nädal aega lubatud patsientide juurde. Varasem on kõik olnud lihtsalt selleks, et nüüd õppida. Bakalaureuse kraad selles mõttes ei olegi väga väärtuslik, sest kolme aastaga väga metsikult ikkagi õppida ei jõua. Paratamatult eeldatakse, et paljud muretsevad endale ka magistrikraadi, et oma erialal edukad olla. Ma teiste puhul ei hakka näiteid tooma, kuna nii täpselt ei tea. Aga tõesti, baka kraadist ei tasu liiga palju oodata. Ja tegelikult on ju oluline, et sa teaksid, kuidas teadusartiklid on üles ehitatud, kuidas neid analüüsitakse ja kõike muud nendega seoses. Teil peabki ju olema info tõenduspõhine. Psühholoogia ei ole ju see, et sa istud inimesega maha, ütled: "ahhaa, te olete natuke emotsionaalselt ebastabiilne." Sa ei saa seda lihtsalt "tunde järgi" öelda ju. Paraku jääb bakalaureus sageli baashariduseks ja seetõttu on ka natuke virisetud selle üle, et see lühemaks tehti, sest varem oli ju 4 aastat. Selle kolme aastaga ei jõua lihtsalt inimesest spetsialisti välja koolitada, eriti kui tegu on akadeemilise erialaga.

Lihtsalt minu arvamus.

Kirke said...

Ma nõustun Kerttuga. Bakaga ei ole ka mul midagi peale hakata peale selle, et ehk pääsen magristrisse. Praegu on mul tunne, et ainus asi mis ma kolme aastaga õppinud olen on see kuidas loengutes paremini konspekteerida või kuidas üldse loengutes kuulata.